Vind de beste specialist voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Woningrenovatie

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een woningrenovatie? Met het renoveren van je woning verbeter je een gedeelte van je huis of je gehele woning. Op deze pagina lees je welke subsidiemogelijkheden er zijn en krijg je handige bespaartips. De eerste tip krijg je alvast: door gratis offertes te vergelijken, weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je woningrenovatie.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je vergelijkt gratis en vrijblijvende offertes. Je zit dus nergens aan vast. Door te vergelijken krijg je inzicht in de prijzen van een woningrenovatie in jouw regio. Zo zie je snel welke vakman jou het beste aanbod doet!

Waarom je woning laten renoveren?

Doordat bouwgrond in Nederlands steeds schaarser wordt, wordt een renovatie van bestaande woningen steeds populairder. Heb je een pittoresk huis gezien dat nog niet bewoonbaar is? Of wil je graag meer ruimte in je huis creëren? De mogelijkheden zijn onbeperkt. Begin bijvoorbeeld iedere dag in een nieuwe badkamer of bespaar energie met het plaatsen van zonnepanelen.

Met een woningrenovatie profiteert u van de volgende voordelen:

 • Je behoudt de charme van een oudere woning, maar geniet van de voordelen van een nieuwbouwwoning.
 • De renovatie van een huis is goedkoper dan een nieuwe woning laten bouwen of een verhuizing.
 • Je verhoogt je woongenot en ook de waarde van je huis.


Woning renoveren: kosten

Je kunt je huis met kleine klussen al opknappen, maar je kunt ook helemaal uitpakken en voor een uitgebreide renovatie gaan. Wil je je keuken opknappen? Dat kost gemiddeld tussen de €1.200,- en €10.000,-. Voor €3.000,- tot €15.000,- begin en eindig je iedere dag in een vernieuwde badkamer. Met een dakkapel creëer je meer loopruimte en daglicht in een kamer. Deze laat je plaatsen voor een bedrag tussen de €3.000,- en €4.000,-.

Benieuwd naar meer kosten van woningrenovatie?

In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht van richtprijzen van renovatieprojecten. De prijzen zijn behoorlijk uiteenlopend, omdat deze afhankelijk zijn van wat u precies wilt aanpassen. Wilt u weten wat uw renovatie precies gaat kosten? Vergelijk gratis offertes!

Woningrenovatie kosten

Renovatiewerken Gemiddelde prijs*
Keukenrenovatie €1.200,- tot €10.000,-
Badkamerrenovatie €3.000,- tot €15.000,-
Nieuw toilet €500,- tot €1.500,-
Dakkapel plaatsen €3.000,- tot €4.000,-
Aanbouw €15.000,- tot €20.000,-
Verlichting €100,- tot €1.000,-
Vernieuwen deuren €50,- tot €200,- per deur
Zonnepanelen – 8 stuks €3.000,- tot €4.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde richtprijzen. Exacte prijzen weten? Vraag dan gratis offertes aan.

woningrenovatie

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

Welke factoren bepalen de totaalprijs?

 • Gaat het om een grote verbouwing? Dan doe je er goed aan een aannemer in te schakelen. Het kost wel iets meer, maar de volledige aansprakelijk en het volledig risico van de verbouwing ligt ook bij deze aannemer. Bovendien hoe je het project zelf niet te overzien.
 • Kies je voor standaard of voor luxe? Je kunt je verbouwing zo gek maken als je zelf wilt. Kies bijvoorbeeld voor een standaard ligbad in de badkamer, of juist voor een luxe spabad.
 • Renovatiespecialisten vragen vaak voorrijkosten. Schakel een vakman uit de buurt in om deze zo laag mogelijk te houden.
 • Iedere renovatie-expert hanteert een ander tarief voor arbeid, en berekent dit per m² of per uur. Wil je zeker weten dat je een redelijke prijs betaalt? Vergelijk gratis offertes!
Is je huis ouder dan 2 jaar? Bij schilder- en isoleerwerken profiteer je van een verlaagd btw-tarief op de aanschaf van materialen en op de arbeidskosten! Bovendien heb je mogelijk recht op een subsidie!

Prijs per vierkante meter

In de meeste gevallen betaal je bij de renovatie van je woning een vaste prijs per vierkante meter. Hoe meer je laat opknappen, hoe hoger de prijs is. Verbouwingen die op deze manier berekend worden zijn bijvoorbeeld het bouwen van een aanbouw of garage. Ook andere opknapklussen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het betegelen van de badkamer worden per vierkante meter betaald.

Je weet zo van tevoren precies wat je moet betalen en komt nooit voor vervelende verrassingen te staan wanneer de klus wat langer duurt.

Wanneer je je huis compleet laat renoveren, hanteert de renovatiespecialist meestal een prijs per kubieke meter.

Prijs per kubieke meter

Wil je je complete huis opknappen? Dan hanteert de aannemer vaak een vaste prijs per kubieke meter. Hierbij moet je denken aan een nieuwe aanbouw of het bouwen van een compleet nieuwe woning. Deze totaalprijs is inclusief de constructie en de afwerking.

Wat is het voordeel?

Het voordeel van een vaste prijs per kubieke meter is dat je van tevoren precies weet wat je moet betalen, ook wanneer de klus wat langer duurt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Besparen op de kosten van je woningrenovatie?

Vergelijk offertes en kies de specialist met het beste aanbod!

Renovatie woning: de mogelijkheden

Er zijn veel manieren om je woning te renoveren. Knap iedere ruimte op met een professionele renovatie!

De meest voorkomende renovaties zijn:

 • Badkamerrenovatie: begin en eindig ieder dag in een badkamer die geheel bij je wensen past. Kies voor een landelijke of juist een moderne stijl en laat bijvoorbeeld een spa-bad plaatsen voor ultiem comfort.
 • Kozijnen renoveren: niet alleen voor het uiterlijk van je huis zijn goed onderhouden kozijnen belangrijk, ook zorgen ze ervoor dat je woning en spullen goed beschermd zijn tegen weersinvloeden en tocht. Bovendien geef je kozijnen met een frisse laag verf gemakkelijke en nieuwe kleur.
 • Keukenrenovatie: je maakt de heerlijkste maaltijden in een gerenoveerde keuken. Kies samen met een expert de beste indeling en laat luxe apparaten plaatsen, zoals een inbouw stoomoven.
 • Zolderrenovatie: maak van je rommelzolder een prachtige werkkamer of logeerkamer. Met een dakkapel krijg je niet alleen meer lichtinval, maar ook meer loopruimte.
 • Verlichting: met inbouwspots of door lichtpunten te verplaatsen verlicht je je huis op de beste manier. Met een lichtplan en verschillende lichtkleuren creëer je precies de sfeer die je wilt hebben.
 • Aanbouw: met een aanbouw krijg je de extra ruimte die je nodig hebt.
 • Energiebesparende maatregelen: laat zonnepanelen plaatsen of een zonneboiler om jaarlijks op je energiekosten te bespraren.

woning laten renoveren

Complete renovatie of kleine renovatiewerken?

Wanneer je je huis wil opknappen, kun je dit zo gek maken als je zelf wilt. Met kleine renovatiewerken kun je al een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van een lichtpunt, zodat de lamp precies boven de eettafel hangt. Ook het plaatsen van een dakkapel of een extra raam valt onder kleine renovatiewerken.

Is je woning erg verouderd en aan een grote opknapbeurt toe? Dan is het verstandiger om alles in één keer te laten renoveren. De vaklieden kunnen hun tijd dan efficiënter indelen, dan wanneer je alle klussen los laat uitvoeren. Met een complete woningrenovatie worden vaak de ramen vervangen met isolatieglas, leidingen verlegd en een nieuwe keuken en badkamer geplaatst.

Complete woningrenovatie: prijs per m²

Grootte woning Prijs per m²*
Klein huis tot 90 m² €350,- tot €400,-
Gemiddeld huis tot 150 m² €350,- tot €450,-
Groot huis vanaf 150 m² €350,- tot €500,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten verschillen per renovatiebedrijf. Vraag gratis offertes aan.

Kies voor een complete woningrenovatie om te profiteren van alle voordelen van een nieuwbouwwoning, terwijl je wel het karakter van je bestaande huis behoudt. Je verhoogt niet alleen je eigen woongenot, je woning wordt ook meer waard!

Woning renoveren: welke vakman heb ik nodig?

Omdat bij een woningrenovatie alle elementen van het pand worden aangepakt, zijn er vaak veel verschillende vakmannen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een stukadoor voor de afwerking van de wanden of een elektricien voor de stroomvoorziening in je nieuwe serre.

Wat kosten deze vaklui?

Een dakdekker kost gemiddeld €30,- tot €50,- per uur en elektriciens hanteren een gemiddeld tarief van €35,- tot €70,- per uur. Voor een timmerman moet je rekenen op een bedrag van €35,- tot €70,- per uur. Meer prijsvoorbeelden vind je in de volgende prijstabel.

Zoek je iemand die het overzicht houdt en de verantwoordelijkheid van het project op zich neemt? Schakel dan een aannemer in. Zeker bij grote renovaties is dat verstandig.

Kosten onderaannemers woningrenovatie

Onderaannemers Uurtarief*
Elektricien €35,- tot €70,-
Dakdekker €30,- tot €50,-
Stukadoor €20,- tot €50,-
Schilder €30,- tot €40,-
Timmerman €35,- tot €70,-
Tegelzetter €30,- tot €60,-
Glaszetter €35,- tot €45,-

*Dit zijn gemiddelde tarieven. Besparen op de kosten? Vraag direct gratis offertes aan.

Woning renoveren: stappenplan

Wil je je woning laten renoveren? Naast het daadwerkelijke verbouwen zelf, komt er meer bij deze klus kijken. Over het algemeen doorlopen jij en de vaklui de volgende stappen:

 • Stap 1. Bedenkt goed wat je allemaal gerenoveerd wilt hebben en wat het beoogde eindresultaat is. Ook stel je het budget van de renovatie vast.
 • Stap 2. Onderzoek of er vergunningen nodig zijn voor je verbouwing en of je subsidies kunt aanvragen bij je gemeente.
 • Stap 3. Vergelijk gratis offertes en kies je vakman bewust. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.
 • Stap 4. Maak duidelijke afspraken met je renovatiespecialist en zorg ervoor deze zwart op wit staan.
 • Stap 5. Licht je buren in over de komende renovatiewerkzaamheden om eventuele overlast te voorkomen.
 • Stap 6. Regel zo nodig een tijdelijke slaapplek tijdens de werkzaamheden.
 • Stap 7. Geniet van de goed verlopen verbouwing en van het eindresultaat!

Vakman gezocht voor een professionele woningrenovatie?

Vergelijk gratis offertes van specialisten uit de buurt!

woning renoveren

Subsidie woningrenovatie

Omdat het renoveren van je huis vaak niet goedkoop is, is het fijn dat er sinds 2019 weer een subsidie beschikbaar is. Deze subsidie geldt alleen wanneer je energiebesparende isolatiemaatregelen treft. Bij een totaalrenovatie is dit echter wel vaak het geval. Wanneer je minimaal twee energiebesparende maatregelen treft, kun je de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis aanvragen.

Welke renovaties?

Bij isolatiemaatregelen moet je denken aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie of zolderisolatie. Op rvo.nl vind je meer informatie. Naast deze landelijke subsidie zijn er soms ook regionale subsidies mogelijk. Op energiesubsidiewijzer.nl doe je een snelle check op je postcode voor deze subsidiemogelijkheden.

Btw woningrenovatie

Naast de overheidssteun door de SEEH-regeling profiteer je ook van het verlaagde btw-tarief wanneer je je huis laat opknappen. Werkzaamheden die onder het verlaagde tarief van 9% vallen zijn het schilderen, studadoren, isoleren en behangen van woningen. Deze korting geldt enkel voor de arbeidskosten. Over de materiaalkosten betaal je het reguliere tarief van 21%.

Wat zijn de voorwaarden van het verlaagde tarief?

Om van dit verlaagde tarief te profiteren, moet je woning wel ouder dan 2 jaar zijn. Op de factuur van je renovatie worden de werkzaamheden opgesplitst in werkzaamheden die onder het 21%-tarief vallen en die onder het 9%-tarief vallen. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie.

Hoe kies ik de beste vakman?

Wanneer je je woning wilt renoveren, is het belangrijk dat je vaklui inschakelt die je vertrouwt. Hoe krijg je het beste resultaat voor de laagste prijs? Dat is heel simpel. Vergelijk offertes en kies de vakman die het best bij je wensen past.

Waar let je op bij het vergelijken van offertes?

 • Een goede vakman komt met creatieve ideeën voor je renovatie. Zo zorgt hij ervoor dat je het eindresultaat krijgt dat je graag wilt.
 • Een specialist met meer ervaring is vaak duurder dan een beginner.
 • Is er haast bij de verbouwingen? Kijk dan welke specialist het snelst tijd voor u heeft.
 • Kies altijd een renovatie-expert uit de buurt om de voorrijkosten zo laag mogelijk te houden.

Keurmerken

Voor renovatiewerkzaamheden zijn er verschillende keurmerken:

 • Met een specialist met het Keurkerk Kwaliteitsvakman ben je verzekerd van de beste service.
 • Het KOMO-keurmerk keurt zowel materialen als specialisten. Het keurmerk staat voor uitstekende kwaliteit en vakwerk. Op komo.nl vind je meer informatie.
 • Met de Verbouwgarantie ben je verzekerd tegen de grootste financiële risico’s. Bij een faillissement worden de extra afbouwkosten vergoed en je hebt garantie tegen verborgen en constructieve gebreken. Op bouwgarant.nl lees je meer over deze garantie.

Renovatie woning: handige bespaartips!

Een woningrenovatie is vaak niet goedkoop. Wanneer je een renovatiespecialist inschakelt, wil je natuurlijk zeker weten dat je niet te veel betaalt. Met een aantal slimme keuze houd je de kosten zo laag mogelijk.

Doe je voordeel met de volgende bespaartips en zorg ervoor dat je woningrenovatie zo min mogelijk kost!

 • Kies een renovatiespecialist bij je uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten.
 • Voer voorbereidende werkzaamheden en het opruimen achteraf zelf uit om de arbeidstijd van de vaklui te verkorten.
 • Vergelijk gratis offertes om de expert met de beste prijs en service te kiezen!

renovatie woning

Woning laten renoveren? Gratis offertes vergelijken!

Met een woningrenovatie je je huis of een gedeelte daarvan helemaal op. Je geniet elke dag van bijvoorbeeld je nieuwe keuken of badkamer of je geheel opgeknapte huis. Met een renovatiespecialist weet je zeker dat de verbouwing soepel verloopt en dat je kwaliteitswerk geleverd krijgt. Hoe vind je gemakkelijk een specialist uit de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt snel enkele prijsoffertes van specialisten bij jou uit de buurt. Je betaalt niets voor de offertes en je zit ook nergens aan vast. Door te vergelijken, zie je snel welke expert het best bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Gratis offertes vergelijken