Vind de beste specialist voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Bouwvergunning

Als je gaat verbouwen heb je in veel gevallen een bouwvergunning nodig. Dit is toestemming van de gemeente om de werkzaamheden uit te voeren. Als je een ervaren renovatiespecialist inhuurt vergroot je de kans dat de bouwvergunning snel wordt toegekend. Op zoek naar een vakman in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt dan zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende specialisten in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je wat een bouwvergunning of omgevingsvergunning is, en wanneer je een vergunning moet aanvragen. Je krijgt ook meer informatie over de kosten van een bouwvergunning en hoe het aanvraagproces in z’n werk gaat.



Bouwvergunning of omgevingsvergunning?

De bouwvergunning is een omgevingsvergunning. In 2010 ontstond de omgevingsvergunning als overkoepelde term voor heel veel verschillende vergunningen. Nu er feitelijk nog maar één soort vergunning is, is het aanvraagproces een stuk gemakkelijker worden. Onder de term ‘omgevingsvergunning’ vallen onder meer de bouwvergunning, sloopvergunning en kapvergunning.

Ga je bouwen of verbouwen en heb je een bouwvergunning nodig, dan moet je een omgevingsvergunning aanvragen.

Wat is een omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning is toestemming van de gemeente om je huis of tuin te gaan (ver)bouwen. Hoewel je bepaalde werkzaamheden mag uitvoeren zonder toestemming, heb je voor andere werkzaamheden wel een omgevingsvergunning nodig. Je kunt een omgevingsvergunning gemakkelijk online aanvragen. Voordat de omgevingsvergunning wordt toegekend, kunnen buren en omwonenden bezwaar maken.

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

Je moet in het algemeen een bouwvergunning aanvragen als je bouwwerkzaamheden uitvoert die een grote impact hebben op de uitstraling van de buurt. Wil jij aan de voorkant van je huis een dakkapel plaatsen, dan verandert dit het uitzicht van veel mensen. In dat geval moet je dus een dakkapel vergunning aanvragen.

Hetzelfde geldt voor het bouwen van een aanbouw of serre bijvoorbeeld, maar ook als je de uitstraling van je gevel wilt veranderen met gevelbekleding. Twijfel je of je mag bouwen zonder vergunning? Je renovatiespecialist is vaak op de hoogte van alle regelgeving en hij kan je hierover informeren.

Huis renoveren? Schakel een renovatiespecialist in!

Vind snel een specialist in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Hoeveel kost een bouwvergunning?

Aan de aanvraag van een bouwvergunning zitten kosten verbonden. De hoogte van deze kosten verschillen per gemeente en zijn onder meer afhankelijk van de werkzaamheden waarvoor je een omgevingsvergunning wilt aanvragen.

Gemiddeld liggen de kosten voor een bouwvergunning rond de 2% van het totale bedrag van je project.

Maar dat zijn niet de enige kosten. Soms moet je bij je bouwaanvraag bouwtekening overleggen of heb je begeleiding van een aannemer bij de vergunningsaanvraag. Ook hier zitten vaak kosten aan verbonden, maar de precieze prijs is helemaal afhankelijk van de specialist die je hiervoor inschakelt.

Prijzen omgevingsvergunning

Wil je graag meer informatie over de exacte prijzen van een omgevingsvergunning, dan kun je het beste contact opnemen met je gemeente. De prijs voor het aanvragen van een omgevingsvergunning verschilt namelijk per gemeente. Een renovatiespecialist kan vaak ook een schatting doen van de kosten, zodat je een idee hebt.

Ook bij een omgevingsvergunning geldt dat de prijs ongeveer 2% van je totale investering bedraagt. Stel dat je een aanbouw van €10.000,- wilt bouwen. Dan kun je er rekening mee houden dat een omgevingsvergunning ongeveer €200,- kost aan gemeentelijke leges. Daarnaast komen er nog kosten bij voor het maken van een verplichte bouwtekening. Deze heb je nodig om de aanvraag in te dienen.

kosten bouwvergunning

Voor welke renovatie heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Vergunningsvrij verbouwen? Dat is vaak mogelijk als de werkzaamheden vooral aan de achterkant van het huis plaatsvinden. Toch kan het ook aan de achterzijde van het huis voorkomen dat je een vergunning nodig hebt! Over het algemeen moet je een bouwvergunning aanvragen voor de werkzaamheden aan de voorzijde van je woning.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het plaatsen van een dakkapel op de voorzijde van je dak.
  • De bouw van een aanbouw of erker aan de voorkant van je woning.
  • Een dakopbouw bovenop het platte dak van de garage.
  • Het bouwen van een carport aan de voorkant van het huis.
  • Een dakrenovatie waarbij je het daktype of de dakbedekking flink verandert.

Twijfel je of je vergunningsvrij mag bouwen? Op de website van de rijksoverheid lees je meer over de voorwaarden voor een renovatie zonder vergunning. Je leest hier ook hoe je gemakkelijk een bouwvergunning kunt aanvragen als je deze nodig hebt. Vergunning of niet, je bouwwerk moet altijd voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit 2012. Zo mag het bouwwerk geen gevaar opleveren voor gebruikers, bewoners of de omgeving. Meer over de voorwaarden in het bouwbesluit lees je op rijksoverheid.nl.

Bouwvergunning aanvragen: het proces

Moet je een bouwvergunning aanvragen voor jouw proces? De aanvraag voor je bouwvergunning dien je gemakkelijk online in via omgevingsloket.nl. Als je nog twijfelt of je echt niet mag bouwen zonder vergunning, kun je hier gemakkelijk en snel een vergunningscheck doen.

Hoe vraag ik een bouwvergunning aan?

Je logt in met je DigiD en doorloopt de verschillende stappen. Je geeft een korte beschrijving van het project en vult je eigen gegevens in. Daarna worden ook alle gegevens omtrent de werkzaamheden gevraagd: wat wil je verbouwen, wie doet dit en welke materialen wil je gebruiken?

Na het aanvragen van de bouwvergunning heeft de gemeente 12 weken de tijd om een besluit te nemen. Een vergunning aanvragen doe je dus op tijd, om geen vertraging op te lopen tijdens de werkzaamheden. Tijdens dit proces wordt de aanvraag ook gepubliceerd in een lokale krant zodat omwonenden op de hoogte zijn. Op het moment dat de bouwvergunning wordt toegestuurd kunnen omwonenden nog 6 weken lang bezwaar maken. Al met al moet je na het aanvragen van de bouwvergunning dus 18 weken wachten voordat je kunt starten met de werkzaamheden.

Een vergunning aanvragen verloopt dus als volgt:

  • Stap 1: je dient de aanvraag online in met DigiD.
  • Stap 2: de gemeente heeft 12 weken de tijd om tot een besluit te komen. Hierbij kijken ze naar het bestemmingsplan en je verbouwplannen. Mogelijk moet je een nieuwe aanvraag indienen met een wijziging in ontwerp of materiaal als de aanvraag niet goed gekeurd wordt.
  • Stap 3: na goedkeuring publiceert de gemeente de aanvraag in een plaatselijke krant.
  • Stap 4: buren en omwonenden hebben nu 6 weken de tijd om bezwaar te maken.
  • Stap 5: geen bezwaar? Dan kun je beginnen met bouwen. Wordt er wel bezwaar gemaakt? De gemeente kijkt dan nog eens naar de aanvraag en neemt hierbij het bezwaar van je buren mee.

bouwvergunning

Benodigde documenten

Wil je een vergunning aanvragen dan is het slim om van te voren de juiste materialen bij elkaar te zoeken.

Wat heb je nodig bij een vergunningsaanvraag:

  • De bouwtekeningen: Hiermee krijgt de gemeente een goed beeld van wat er gebouwd gaat worden.
  • Projectkosten: de gemeente wil graag informatie over de geschatte projectkosten.
  • Foto’s: stuur foto’s van je woning of kavel mee met de aanvraag voor een duidelijk beeld van de huidige situatie.

Doordat je inlogt met je DigiD staan veel persoonlijke gegevens, zoals persoonsgegevens en adresgegevens al voor je klaar.

Hoe lang is een bouwvergunning geldig?

Een bouwvergunning is geldig totdat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Het kan voorkomen dat de vergunning voor die tijd wordt ingetrokken. Dat is het geval als de bouw voor langere tijd stilstaat of als je na 3 jaar nog niet begonnen bent met bouwen.

Een vergunning wordt nooit zomaar ingetrokken. De gemeente stuurt je dan een voornemen tot intrekking en geeft jou daarna de kans om hierop te reageren.


Laat je huis renoveren door een vakman bij jou in de buurt!

Vraag gratis offertes aan en ontvang offertes van vakmannen uit uw regio!


Checklist bouwaanvraag

Ga je een bouwvergunning aanvragen? Zorg ervoor dat je aanvraag compleet is en voldoet aan de voorwaarden, zo vergroot je de kans dat je vergunning wordt toegekend.

Hieronder geven we je een handige checklist voor je bouwaanvraag:

  • Begin op tijd! Het kan 18 weken duren voordat je mag beginnen met bouwen, dus vraag op tijd een bouwvergunning aan.
  • Maak eerst een duidelijk plan en werk samen met je aannemer. Je hebt duidelijke bouwtekeningen nodig die voldoen aan alle voorwaarden, anders wordt je aanvraag sowieso afgekeurd.
  • Heb je voldoende bewijsmaterialen toegevoegd? Denk aan bouwtekeningen van de huidige situatie of foto’s van de kavel.
  • Heb je met de plannen rekening gehouden met het bestemmingsplan en kies je voor een stijl die past bij het aangezicht van de buurt? Dit vergroot de kans dat je vergunning wordt toegekend.

Vergunningsvrij bouwen: wat zijn de mogelijkheden?

Bouwvergunning nodig of niet? Ook als je vergunningsvrij wilt bouwen zijn er heel veel mogelijkheden. Bouwen zonder vergunning is vooral mogelijk bij werkzaamheden aan de achterkant van je woning. In sommige situaties kun je ook aan de zijkant van je huis veranderingen toepassen zonder dat je vergunningplichtig bent.

Wanneer mag je vergunningsvrij bouwen?

Dit zijn werkzaamheden zoals het plaatsen van een dakkapel op de achterzijde van je woning. Wel moet je hiervoor voldoen aan strenge voorwaarden op het gebied van afmetingen en de locatie van de plaatsing op het dak.

Ook het bouwen van een bijkeuken, serre of garage mag vaak zonder vergunning als deze aan de achterzijde van je huis gebouwd worden. Ook hiervoor geldt dat je moet voldoen aan strenge voorwaarden. Benieuwd wanneer bouwen zonder vergunning mogelijk is? Lees dan verder op rijksoverheid.nl.

vakman bouwvergunning

Besparen op een bouwvergunning? Vergelijk gratis offertes!

Ga je verbouwen en moet je een bouwvergunning aanvragen? Houd de kosten zo laag mogelijk met een goedkope en ervaren renovatie specialist. De vakman helpt met je aanvraag en stelt de bouwtekening op zodat jouw bouwvergunning al bij de eerste aanvraag wordt goedgekeurd. Zo bespaar je de kosten van een tweede vergunningsaanvraag! Op zoek naar een vakman in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Alleen dan weet je zeker dat je zo snel mogelijk tot 5 vrijblijvende offertes ontvangt van specialisten in jouw regio. Vergelijk de verschillende kosten en kies de vakman met het beste aanbod om tot 40% te besparen! Deze offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend. Je zit dus helemaal nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken