Bouwvergunning

Bouwen of renoveren, bijna alles vereist tegenwoordig een bouwvergunning. Zonder bouwvergunning bent u niet toegestaan uw plannen uit te voeren en dit kan een hoop ellende met zich mee brengen. Vraag daarom voor u begint een vergunning aan, dit kunt u heel snel en eenvoudig doen bij u gemeente.

Vergunning aanvragen

Het aanvragen van uw vergunning doet u via uw gemeente of via ‘Omgevingsloket online’. Dit geld voor zowel particulieren al bedrijven. Op de site Omgevingsloket.nl kunt u naast het aanvragen van een vergunning, eerst de vergunning check invullen. Met deze manier kunt u er achterkomen of u wel daadwerkelijk een omgevingsvergunning, bouwvergunning, nodig heeft.

Uw eigen verantwoording

Als u voor uw renovatie de hulp heeft ingeschakeld van een aannemer is het vaak het geval dat deze de bouwvergunning voor u aanvraagt, echter is het wel nog steeds uw eigen verantwoording. Daarom raden wij u aan om, voordat uw aannemer deze bouwvergunning aanvraagt, met uw aannemer te overleggen en zo misverstanden te voorkomen.

Waar moeten uw bouwplannen aan voldoen?

De gemeente heeft een aantal schriftelijke voorwaarden opgesteld waar uw bouwplannen aan moeten voldoen. Stel uw plannen voldoen hier niet aan, dan ontstaat de kans dat uw bouwvergunning u ontnomen wordt. Wij bij Renovatie nu adviseren u om eerst de voorwaarden door te nemen en te checken of u hier aan voldoet. Dit scheelt u een hoop moeite.

Afwijzing van de bouwvergunning

Het is mogelijk dat uw aanvraag voor een bouwvergunning word afgewezen. In dit geval biedt de gemeente u de mogelijkheid om binnen zes weken hier bezwaar tegen te maken. Als vervolgens het geval is dat hier niet naar wordt geluisterd staan er nog twee laatste opties voor u open. Op beroep gaan bij de bestuursrechten of op hoger beroep gaan bij de Raad van State. Beide procedures nemen veel kosten en risico’s met zich mee. Doe dit dus niet blindelings en laat u zich zelf van te voren goed informeren. Dit bespaart u een hoop ellende.