Vind de beste specialist voor jouw project!

Gratis & vrijblijvend

Dakrenovatie

Een dakrenovatie verbetert de kwaliteit van je dak. Laat je dak renoveren als de dakbedekking flink verouderd is, om lekkages in de toekomst te voorkomen! We raden je wel aan om een vakman in te schakelen voor je renovatie, zodat je verzekerd bent van de hoogste kwaliteit. Op zoek naar een vakman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende experts in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en laat je dak renoveren voor de scherpste prijs!

Op deze pagina lees je meer over een dakrenovatie. Je leest wanneer dit nodig is en wat de mogelijkheden zijn bij het renoveren van een plat of hellend dak. Ook krijg je een idee van wat het kost en vind je hier handige bespaartips.

Wat is een dakrenovatie?

Wanneer we spreken van een dakrenovatie dan gaat het meestal om het vervangen van de dakbedekking. Je kunt ervoor kiezen ook andere werkzaamheden uit te laten voeren, zoals het plaatsen van zonnepanelen, dakisolatie of dakramen.

In extreme gevallen is het noodzakelijk om het dakbeschot of zelfs de dakconstructie te vervangen of herstellen.Waarom een dakrenovatie?

Er zijn voldoende redenen om een dakrenovatie uit te voeren. Misschien is je dakbekleding gewoon aan vervanging toe, of vind je de stijl van het dak niet helemaal meer passen bij deze tijd. Merk je dat je regelmatig last hebt van lekkages of als je het dak nog niet goed geïsoleerd hebt dan is het ook slim om een dakrenovatie uit te voeren.

Dit zijn de belangrijkste redenen om een dakrenovatie uit te voeren:

 • Je dak ziet er verouderd uit door doffe kleuren of door een ouderwetse stijl.
 • Jij moet je dak (te) vaak schoonmaken om de mooie uitstraling te behouden en de lange levensduur te garanderen.
 • Een lekkend dak is een belangrijke reden voor een dakrenovatie: dit herken je aan vochtplekken op zolder of tegen het plafond.
 • Het dak is nog niet goed geïsoleerd. Met dakisolatie bespaar je gemiddeld €400,- tot €750,- per jaar!
 • Heb je een asbest dak? Een dakrenovatie is dan een goed idee om al het asbest te verwijderen.

Met een dakrenovatie verhoog jij de woningwaarde van je huis!

Vind snel een renovatie specialist bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken

Dakrenovatie: de voordelen!

Een dak renoveren heeft ook heel veel voordelen. Allereerst vergroot het natuurlijk je wooncomfort. Het tocht minder, je hebt geen last meer van lekkages: allemaal redenen dat je huis een stuk aangenamer is. Daarnaast verhoogt het ook de woningwaarde van je huis! Dat komt goed van pas mocht je het huis in de toekomst willen verkopen.

De grootste voordelen op een rij:

 • Een dakrenovatie vergroot je wooncomfort.
 • Een dak renoveren verhoogt ook de woningwaarde.
 • Dakrenovaties zijn goedkoper dan herhaaldelijke dakreparaties.
 • Met een renovatie bespaar je op de energiekosten.

Dakrenovatie plat dak

Wat kost een dakrenovatie?

Dakrenovatie kosten hangen nauw samen met de werkzaamheden die je laat uitvoeren en de materialen die je hierbij gebruikt. Een dakrenovatie op een plat dak kost gemiddeld €75,- tot €100,- per m². De prijzen voor een dakrenovatie op een schuin dak liggen ongeveer tussen de €75,- tot €130,- per m².

Daarnaast zijn er nog extra werkzaamheden die je kunt laten uitvoeren. Zoals het vernieuwen van de dakgoten of nokvorsten bijvoorbeeld. Voor nieuwe nokvorsten betaal je ongeveer €50,- tot €100,- per meter en de kosten voor dakgoten liggen gemiddeld tussen de €65,- tot €100,- per meter. Wil je weten wat jouw dakrenovatie gaat kosten, geef dan aan welke werkzaamheden je wilt uitvoeren en je krijgt gratis offertes op maat.

Dakrenovatie: kosten

Renovatiewerkzaamheden Gemiddelde prijzen*
Plat dak renoveren €75,- tot €100,- per m²
Schuin dak renoveren €75,- tot €130,- per m²
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vernieuwen dakgoten €65,- tot €100,- per meter
Dakbeschot vervangen €85,- tot €150,- per m²
Plaatsen dakkapel €3.000,- tot €4.000,- per dakkapel
Zonnepanelen €3.000,- tot €4.800,- voor 8 stuks

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Besparen? Vergelijk altijd gratis offertes!

Bron tabel: De10beste.nl

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van een dakrenovatie?

De prijs van een dakrenovatie wordt beïnvloed door deze factoren:

 • De prijs van de renovatie specialist: elke vakman bepaalt namelijk zijn of haar eigen tarief, dus de prijzen verschillen per bedrijf.
 • De werkzaamheden die je laat uitvoeren: renoveren is goedkoper als je alleen de dakbedekking laat vervangen dan wanneer je ook nieuwe dakgoten en nokvorsten plaatst.
 • De materiaalkosten: er is veel keuze in materiaal en de prijzen verschillen veel. Met je keuze voor het materiaal heb je zelf ook een grote invloed op de totaalprijs van je dakrenovatie.
 • Het type dak: een dakrenovatie op een plat dak is doorgaans goedkoper dan het renoveren van een schuin dak. Dat komt doordat een plat dak toegankelijker is en de materialen vaak goedkoper.
 • Je locatie: vakmannen brengen vaak voorrijkosten in rekening. De hoogte hiervan is afhankelijk van je locatie. Kies je voor een expert in de buurt dan weet je zeker dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn.

Besparen op de kosten van je dakrenovatie?

Vergelijk meerdere specialisten en kies de vakman met het beste aanbod!


Renoveren dak: welke mogelijkheden zijn er?

Bij het renoveren van een plat dak zijn er meerdere mogelijkheden. Het vervangen van de dakbedekking is één van de renovaties die het vaakst voorkomt. Als je toch al de dakbekleding renoveert, is het een kleine investering om ook dakisolatie te plaatsen. Bovendien bespaar je hiermee tot honderden euro’s op je energierekening, waardoor je de kosten na verloop van tijd vanzelf weer terugverdient.

Maar dat is nog niet alles!

Het is ook mogelijk om nieuwe dakramen of zelfs een nieuwe dakkapel te plaatsen. Extra lichtinval zorgt voor een groter wooncomfort. Het is zelfs bewezen dat voldoende daglicht een groot effect heeft op je humeur: vind jij het te donker in je slaap- of werkkamer, dan is het zeker een aanrader om een extra dakraam te installeren.

Dakrenovatie plat dak

Bij een dakrenovatie op een plat dak heb je de keuze tussen verschillende materialen. Vooral EPDM en bitumen zijn populair. Bitumen is goedkoper, maar EPDM heeft een langere levensduur. Wat voor jou de beste keuze is, hangt helemaal af van je voorkeuren.

Vind jij milieubewustzijn belangrijk? Misschien is een groendak dan de beste optie! Een duurzame keuze met een lange levensduur van wel 60 jaar. Hierbij bekleed jij je dak met planten, grassen, struiken of zelfs bomen!

Dakrenovatie schuin dak

Schuin dak renoveren

Een dakrenovatie op een schuin dak biedt veel mogelijkheden. Dakpannen zijn de meest gekozen optie, maar ook hierbij zijn er verschillende opties. Bij een beperkt budget zijn betondakpannen een goede keuze. Deze zijn goedkoop, maar van goede kwaliteit. Je hebt de keus uit verschillende kleuren, vooral roodbruin en zwart of grijs worden veel gekozen.

Kleidakpannen zijn duurder, maar gaan tot wel 100 jaar mee! Ze hebben een hele natuurlijke uitstraling en zorgen voor een hoge woningwaarde.

Toch zijn dakpannen niet de enige optie!

Je kunt ook kiezen voor een rieten dak voor een hele natuurlijke sfeer. Bij nieuwbouwhuizen worden daken ook steeds vaker bedekt met een metalen dak. Dit heeft een robuust uiterlijk en vereist maar weinig onderhoud.

Dakrenovatie, dakreparatie of nieuw dak?

Als je dakoppervlak verouderd is dan moet je hier wat aan doen om lekkages en grotere schade te voorkomen. Er zijn drie verschillende mogelijkheden, renoveren, repareren of vervangen. Wat is de beste optie?

 • Dakreparatie: dit is de beste optie bij relatief kleine beschadigingen in de dakbedekking. Ook bij een verzakking van de dakconstructie is een dakreparatie meestal nog voldoende.
 • Dakrenovatie: steeds vaker dakschade of heeft je dakbedekking de optimale levensduur bereikt? Dan is het tijd voor een renovatie: het is goedkoper om een dak te repareren dan om elke maand een dakreparatie uit te voeren.
 • Nieuw dak: dit is alleen nodig bij extreme gevallen waarbij de dakbekleding wegrot of ernstig is aangetast door houtwormen. Een nieuw dak wordt vaak geplaatst bij oude huizen die volledig gerenoveerd worden.

Renovatie dak: vergunning nodig?

Heb je een vergunning nodig? Niet altijd. Als je de uitstraling van het huis niet verandert dan mag dit vergunningsvrij. Wil je een andere type dakbedekking met een andere kleur of uitstraling? Dan kan het per gemeente verschillen of je wel of geen vergunningsaanvraag moet indienen. Op rijksoverheid.nl vind je een overzicht van de werkzaamheden die je vergunningvrij mag uitvoeren.

Twijfel je nog? Doe dan op omgevingsloket.nl een snelle vergunningscheck. Heb je wel een vergunning nodig, doe dan op tijd een vergunningaanvraag. Het kan enkele weken duren voordat je deze krijgt toegewezen.

Dak renoveren

Handige bespaartips voor je dakrenovatie

Zo bespaar jij op de kosten van je dakrenovatie:

 • Kies voor goedkope materialen. Betondakpannen in plaats van kleiklinkers zijn een goede manier om op de kosten te besparen en zo toch dezelfde uitstraling te realiseren.
 • Schakel samen met je buren één vakman in. Veel vakmannen bieden een kwantumkorting aan: hoe groter de klus, des te lager de prijs per vierkante meter.
 • Voer puin eventueel zelf af. Bij sommige gemeentes kan dit gratis, maar veel vakmannen brengen wel afvoerkosten in rekening. Als je dit zelf kan doen bespaar je op de kosten.
 • Wil je kleidakpannen plaatsen maar heb je een klein budget? Koop gebruikte kleidakpannen. Deze hebben vaak nog een lange levensduur en zijn een stuk goedkoper.
 • Isoleer je dak zodat je recht hebt op een dakrenovatie subsidie! Met een subsidie houd je de kosten zo laag mogelijk.
 • Vergelijk meerdere specialisten in jouw regio! Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs.

Dak laten renoveren? Gratis offertes vergelijken!

Tijd voor een dakrenovatie? Met de hulp van een vakman ben je verzekerd van de beste hulp. Zo weet je zeker dat de dakbedekking correct geplaatst is en je profiteert van de hoogste isolatie. Bovendien is de renovatie zo snel mogelijk afgerond en hoef je zelf geen tijd of energie te besteden aan het renoveren van je dak! Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je tot 5 offertes van experts in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten. De aanvraag kost je niets en is helemaal vrijblijvend. Met andere woorden: je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken